Loading...

Паламуд

Sarda sarda

BACK
ProductS
Наименование на риба : Паламуд
Латинско име : Sarda sarda
Добавен на : 2024-11-22

Информация за Паламуд

Паламудът (Sarda sarda), често наричан морски хищник с мускули, е риба от семейство Скумриеви, която силно наподобява скумрията, но се отличава с по-масивно тяло и хищен темперамент. Това е една от най-ценените риби в Черно море – не само заради високата хранителна стойност и вкусовите качества на месото ѝ, но и заради динамичния ѝ начин на живот и сезонните ѝ миграции, които я правят интересен обект за риболов. Паламудът има издължено, вретеновидно тяло, което му позволява да развива висока скорост във водата. Достига дължина до 85 см и тегло до 7 кг, като по-големите екземпляри са сравнително редки. Цветът на тялото е металносив до синкаво-сив, украсен с характерни надлъжни ивици, които преминават от гърба към корема. Коремната част е сивкава и по-светла, а първата гръдна перка е по-дълга, отколкото при скумрията — белег, който помага при разпознаване. Устата е широка, снабдена с остри зъби, с които ловко улавя плячката си. Разпространението на паламуда обхваща северните части на Атлантическия океан, Средиземно море и Черно море, като видът извършва сезонни миграции. В началото на пролетта, когато температурите започнат да се повишават, пасажите от паламуд навлизат в Черно море от Мраморно и Бяло море, достигайки и до българските брегове, където хвърлят хайвера си. След този период, през есента, рибите се оттеглят обратно към по-дълбоките и южни води, натрупали значителни мазнини, което ги прави по-питателни и предпочитани за консумация. Паламудът е изключително хищен вид, който атакува бързо и безпощадно цели ята от дребни риби. Основната му храна включва хамсия, цаца, скумрия, сафрид, лъчеперка, както и калмари и други морски безгръбначни. Заради интензивния си начин на живот и активния метаболизъм, той нараства бързо и достига полова зрялост още на 2-годишна възраст, като в редки случаи това се случва и на една година. Размножителният период на паламуда обхваща времето от втората половина на май до началото на август, като пикът е през юни, особено в крайбрежните зони на централната, северозападната и североизточната част на Черно море. Хайверът се изхвърля на порции, обикновено в близост до брега, при температура на водата между 18 и 25°C. Яйцата са пелагични, т.е. плават свободно във водата, а времето за инкубация е около 36 до 48 часа (1.5 до 2 денонощия), в зависимост от температурата на водата. Животът на паламуда може да достигне до 10 години, но най-често в улова попадат по-млади и активни екземпляри. Благодарение на динамичното си поведение, силната борба при улов и вкусовите си качества, паламудът остава сред най-търсените морски риби в региона – както от рибарите, така и от любителите на морската кухня.