Loading...

Лин

Tinca tinca

BACK
ProductS
Наименование на риба : Лин
Латинско име : Tinca tinca
Добавен на : 2024-11-19

Информация за Лин

Линът (Tinca tinca), наричан още каленик в някои региони, е сладководна риба от семейство шаранови (Cyprinidae), широко разпространена в цяла Европа и части от Азия. Видът предпочита тихи и топли водоеми – блата, езера, стари речни корита и бавнотечащи реки, особено такива с кално дъно, гъста подводна растителност и ниски нива на разтворен кислород. Тази среда го прави изключително издръжлив и адаптивен, дори към неблагоприятни условия, в които много други риби не биха оцелели. Тялото на лина е късо, масивно и закръглено, с тромава и мускулеста структура, идеално приспособена за живот сред гъстите водни растения. Люспите му са много ситни и плътно прилепнали, обвити в дебел слой слуз, който го прави особено хлъзгав на допир и го предпазва от паразити и механични увреждания. Цветът му варира от тъмно маслиненозелен до бронзов, с по-светъл корем и малки червеникави очи, които му придават характерен вид. Перките са малки, заоблени и меки, а около устата има две къси мустачки, наподобяващи тези на шарана. Линът расте бавно, но при добри условия може да достигне дължина от 40–60 см и тегло над 2–3 кг, като най-големите екземпляри надвишават дори 5 кг. Продължителността на живота му е 10–15 години, но има документирани случаи на индивиди, живели над 20 години. Въпреки тромавия си външен вид, при улов се съпротивлява ожесточено, което го прави търсена трофейна риба сред любителите на спортния риболов. По отношение на хранене, линът е всеяден, но предпочита дънна храна – ларви на насекоми, червеи, охлюви, дребни мекотели и водни растения. Обича да рови по дъното, като със своята муцуна разравя тинята в търсене на храна. Най-активен е в топлите месеци – от пролетта до есента, а през зимата изпада в състояние на полулетаргия, заравяйки се в дъното. Размножителният период настъпва през пролетта и началото на лятото (май–юни), когато температурата на водата надвиши 18°C. Женската хвърля до 300 000 яйца, които залепват по подводната растителност. Малките се излюпват за 3–5 дни и израстват бавно, достигайки полова зрялост около третата–четвъртата година. Месото на лина е плътно, сочно и леко сладникаво, със сравнително малко кости, особено при по-едри екземпляри. Въпреки че не е от най-популярните търговски риби, той е ценен в кулинарията, особено печен на жар или в рибена чорба, и се счита за деликатес в някои европейски кухни.