
Информация за Костур
Костурът е хищна сладководна риба от семейство костурови (Percidae), широко разпространена в българските реки, язовири и езера, като напоследък се наблюдава разширяване на ареала ѝ. Достига дължина до 40 см и тегло около 2 кг, като женските екземпляри са значително по-едри от мъжките и се отличават с по-продълговати глави и заоблени тела. Костурът е дневен хищник, който предпочита да се движи на групи от риби със сходни размери, а при липса на достатъчно храна или наличие на значителна разлика в големината между индивидите, проявява канибализъм. През пролетта женските хвърлят между 200 000 и 300 000 хайверни зърна. Тялото на костура е късо, високо и странично сплеснато, с характерна гърбица при по-едрите екземпляри. Повърхността му е покрита с малки, твърди люспи, които трудно се отделят от дебелата кожа. Очите му са големи и оранжеви, а устата широка, снабдена със ситни зъби, наклонени навътре – приспособление, което му позволява ефективно да улавя плячката си. На гърба си има две последователни гръбни перки с остри бодливи лъчи, осигуряващи защита от по-едри хищници. Освен това, по хрилните капаци и страничните перки се намират остри шипове, а първият лъч на предната гръбна перка представлява гол, остър шип, който се отличава ясно от останалите по-малки и притъпени бодли. Костурът е не само важен компонент от сладководните екосистеми, но и обект на интерес от страна на спортните риболовци поради борбения си нрав и добрите вкусови качества на месото му.